car
2025-10-04

🚙 Мій Toyota RAV4 Hybrid AWD: 4 роки, 40 000 км, війна, подорожі та висновки

🚙 Мій Toyota RAV4 Hybrid AWD: 4 роки, 40 000 км, війна, подорожі та висновки

Настав час написати про автомобіль, який найдовше в нашій сімʼї: Toyota RAV4. В січні 2026 буде рівно 4 роки, як ми її забрали з салона в січні 2022. Потім почалась війна, вона служила зі мною у ТРО поки ми були у Львові. Потім після дембеля ми багато їздили по Україні і в 2025 вийшло навіть зʼїздити у відпустку в Хорватію. За цей час було і пару ДТП, і багато хороших і не дуже хороших емоцій. Я розкажу, як машина поводиться в болоті, у місті, на трасі і на автобані. Плюси, мінуси, розхід палива, вся експлуатація, гарантія 10 років і шалена ліквідність) Поїхали!

Toyota RAV4 Hybrid AWD — перше фото

🧩 Муки вибору

На осінь 2021 ми вже другий рік мали Kia Proceed 1.4 турбо. Зимою я на ній сідав на брюхо у дворі й відкопував лопатою, відривав передній/задній бампер на ямах і загалом заєбався від цього кліренсу 14 см і довгих та низьких бамперів. Дружина скаржилась, що зимою в центрі дуже важко маневрувати: тачка довга, низька, але саме погане — це спойлери спереду і позаду.

Я почав думати про нову тачку і вимоги були такі: середньорозмірний кросовер з адаптивним круїзом, лейн-асістом, камерою 360 і системою контролю сліпих зон. У шорт-лист потрапили Škoda Kodiaq і Toyota RAV4.

Десь улітку 2021 я потрапив на тест-драйв RAV4 2.5 гібрид — і мені дуже сподобалось: електричний режим, тяга, салон і зовнішність. Я мріяв про Кодяка, але потрапив на тест-драйв уже після Тойоти — і він відверто не їхав на 2.0 дизелі, а 2.0 бензин на той момент не хотілось брати, хоча машина дуже подобалась. Хотілося саме гібрида — та й Тойота була свіженька на той момент, її дуже хвалили блогери — я закинув $1k завдатку і моя Тойота вирушила з Японії до мене.

Продаж Kia — окрема, дуже болюча тема. На той момент ми вже продали Ланоса, і Kia була єдиною машиною в родині, тож продати її треба було максимально близько до прибуття Тойоти (січень 2022). І з листопада почались невдачі: я багато працював і, зайобаним, виїжджав з двора — мені жіночка на Ніссані заїхала в переднє крило. Потім їхав у зал і бахнув бочиною виїзд із паркінгу. Тачка була побита по колу. Зробили все по КАСКО до середини грудня, але самі розумієте: стільки фарбованих деталей... І в середині грудня я ламаю собі ногу. Прийшлось здавати за копійки Kia в трейд-ін Тойоти. Купив у 2020 за $26k, а забрали в трейд-ін у січні 2022 за $17k… Це була найбільш невигідна моя покупка. Про Kia буде окремий пост — там дуже цікаво щодо надійності :(

Перше фото — мій Kia Proceed, друге — Škoda Kodiaq 2.0 TDI, яку я не купив тоді.

Мій Kia Proceed Škoda Kodiaq 2.0 TDI

🧾 Моя комплектація і ціна

Вибір пав на білосніжну Toyota RAV4 2.5 Hybrid AWD Premium. Пару слів про комплектацію і ціну:

• Те, що мені потрібно: камера 360, контроль сліпих зон, адаптивний круїз-контроль, лейн-асіст, сидіння з памʼяттю (бо їздимо з дружиною — натиснув кнопку і сидіння налаштовується саме під когось з нас), автоматичне дальнє світло (дуже зручно на трасі в темну пору — камера бачить зустрічний транспорт і сама перемикає на ближнє), підігрів сидінь і керма.
  • Те, що мені не треба: шкіряні сидіння з перфорацією і вентиляцією. Ми не їздимо в коротких шортах влітку — нам ця опція не потрібна. Але мусив за неї доплатити, бо хотів камеру 360.

Віддав за тачку $44k + КАСКО.

Пару слів про кредит. Забрали машину на початку січня 2022 у розтермінування на рік. 24 лютого почалась війна — я пішов добровольцем в армію і… лишив дружину з машиною в кредиті. Але я знав, що компанія мала підтримувати родину — так і вийшло: платили повну ЗП увесь час, поки я був в армії + бойові, тож вийшло спокійно закрити кредит. Плюс я ще й виграв на курсі — це покрило витрати на КАСКО.

Камера 360 на RAV4

👀 Зовнішність

Машина 4 роки й 40 000 км у мене. Зовнішність — що тоді, що зараз — подобається. Вдалий дизайн і рекордні продажі по всьому світу це підтверджують (попередній RAV продали 4 млн з 2012 по 2018, а новий із 2018 по 2025 — вже 6+ млн машин). Попередній RAV4 був такий собі по дизайну.

RAV4 — вигляд збоку

🛋️ Салон

Перше враження — бежевий салон — закохався. Дуже класно. Також прикольний капот із ребрами — відчуття, що машина довезе куди треба. Вночі все непогано підсвічується.

• Коротке сидіння водія — мінус. На дальняк «затікає» срака. (Мій зріст 191 см і непропорційно довгі ноги — це реально проблема, щоб сісти зручно.)
  • Праве бокове дзеркало не опускається при включенні задньої передачі (хоча в Prado і Highlander — опускається).

Салон RAV4 вночі Салон RAV4 — вид 1 Салон RAV4 — вид 2

Хоч екранчик і 8 дюймовий, але мені достатньо. Сам кластер норм, але до Кодяка і по екрану, і по кластеру — далеко. Було обідно, що з 2022 пішов рестайл салона з більшим екраном і сучаснішим кластером — але лише заради цього машину не міняв би. Внизу фото вже нового кластера і нового 10.5 дюймового екрану, яких у мене нема. 

Оновлений інтер’єр RAV4 — екран Оновлений інтер’єр RAV4 — кластер

👨‍👩‍👧 Задній ряд

Місця «за мною» достатньо — десь як у Touareg і Q7, але менше, ніж у Kodiaq. Діти нормально влазять — це важливо.

Задній ряд RAV4

🧳 Багажник

Офіційно — 580 л, але мінімальний за моїми замірами — 421 л. Це чи не єдина річ, яка трохи напрягає. Десь на 100 літрів менше ніж у Кодяка, Ку7 і Туарега.

Ми любимо кемпінг: у 2023 їздили на Пісочне озеро в Шацьку — чудово. Але багажник — забитий. У 2025 зʼїздили у відпустку в Хорватію — проблема багажника стала суттєвішею: намет ліг у салоні між переднім і заднім рядом, поверх — ковдри, кофри (все мʼякеньке, щоб у разі ДТП малу не травмувало — вона сиділа в кріслі з іншого боку). Намет треба було покласти в салон, бо в багажнику були SUP, холодильник, стіл, стільці, пічка, газові балони. Цікаво, що навколо запасного колеса вдається багато чого напхати.

Звичайно, бокс вирішує, але за моїми розрахунками в багажник Кодяка влізе і намет, і SUP, і все інше. Хочемо ще купити невеличку туристичну кухню — місце знадобиться. Т

Дитина в багажнику RAV4 (фан-фото)

Багажник RAV4 — нульова підлога

sup.JPG 

⚙️ Гібридна система: як це працює

Toyota RAV4 Hybrid AWD Mk5 має:

1. Бензиновий двигун 2.5 A25A-FXS (цикл Аткінсона).
  2. Планетарний редуктор — саме його називають e-CVT. Це не варіатор, хоча по відчуттям машина їде як на варіаторі.
  3. Передній тяговий електромотор (крутить передні колеса, рекуперує).
  4. Генератор.
  5. Інвертор.
  6. Батарея.
  7. Задній електромотор (крутить задні колеса, рекуперує).
  8. Редуктор.

Авто завжди стартує на електромоторах від батареї, а бензиновий двигун підключається пізніше — за потреби. ДВЗ через планетарку крутить колеса і заряджає батарею через генератор, а передній електромотор додає тягу; задній мотор живиться напряму від батареї і не зʼєднаний із передньою віссю. При гальмуванні електромотори переходять у режим генераторів і повертають енергію в батарею; звичайні гальма спрацьовують лише коли рекуперації бракує.

• Сумарна потужність системи: 222 к.с.
  • 2.5 ДВЗ: 176 к.с. @ 5700 об/хв; 221 Н·м @ 3600–5200 об/хв.
  • Передній електромотор: 118 к.с.; 202 Н·м.
  • Задній електромотор: 54 к.с.; 121 Н·м.

Буває ще plug-in hybrid версія: те саме, але більша батарея — ~50 км на чистій електротязі, сумарно 306 к.с., 0–100 < 6 с. Коштує на ~$10k дорожче за звичайний гібрид — сенсу не бачу, не відібʼється.

Існує 2.0 атмосферник (повний/передній привід) зі справжнім варіатором і муфтою підключення задньої осі; у пакетах Adventure/Off-Road (AWD-i Trail Mode у Європі) — Torque Vectoring AWD (дві муфти на задньому редукторі, що можуть перекидати момент на кожне колесо окремо). Але 2.0 не їде і жере по місту 10–11 л, на трасі — плюс-мінус так само. Б/в не бачу сенсу, нових таких уже нема.

ДВЗ 2.5 A25A-FXS Схема гібридної системи RAV4 Графіки потужності/моменту

🏎️ Динаміка

Одна з причин, чому я купив Тойоту — магiя гiбриду: авто стартує на електромоторах, є мініривок — і потім підключається 2.5 атмосферник. Хотілося б турбо: трохи довго розкручується. На Lexus RX на новий гібрид ставлять 2.4 турбо + гідроавтомат — має їхати ще краще й без цих «виючих» варіаторних оборотів. Моя Тойота «зависає» на високих обертах під час розгону (як авто з варіатором) і це курвить.

Автобан: їхали з веліками на фаркопі 180 км/год довгий час по Угорщині за місцевим мешканцем, який, певно, знав, де стоїть поліція — машина нормально тримала цю швидкість.  Дуже сумую за гідроавтоматом (щоб «клацали» передачі, а не «заливало»).

Місто: їздити на гібриді кайфово. Недолік у вигляді «виття» мотора відчуваються здебільшого на трасі/автобані, а у місті авто їде часто на електротязі — у салоні дуже тихо. Класно заїжджати на підземний паркінг на електриці.

Відео: #1#2#3

🧗 Бездоріжжя та зима

Позаду маємо електромотор на 54 к.с. / 121 Н·м. Як тільки купив машину і взув зимову гуму — випав мокрий сніг. Знайшов за містом гірку з ґрунтовкою й ямами та спробував заїхати. Видно, що таги заднім колесам не дуже вистачає, та й система контролю тяги дозволяє занадто довго пробуксовувати. Але машина виїхала — з розкачкою вперед-назад і буксуванням.

Зрозумів: у Карпати можна — до готелю заїде (бо Kia — не заїжджала: буксувала і все, срака).

Пізніше довелось перевірити повний привід на ожеледиці: у нас у дворі є гірка, де моноприводні часто не можуть виїхати й скочуються — Тойота справилась бо: а. гума хороша; б. коли без ям і рівна поверхня — такого «повного» приводу вистачає. За 4 роки жодного разу не застряг. Перед Новим Роком довелось кататися по Турці ввечері — шукати аптеку; навігатор водив засніженими боковими дорогами з серйозними підйомами і машина впоралась.

На відео я кажу «включаєм повний привід» — маю на увазі натискання кнопки Trail (позашляховий режим).
Відео: посилання

💥 ДТП 

• Перший раз дружина легенько «ввалила» задні двері.
  • Потім легенько «стукнула» буса — тріснув значок Toyota.
  • Найбільший ремонт — моя вина: вирішив «зрізати» пробку через промзону, а там болото з калюжами і  щоб обʼїхати калюжі, виїхав на залишки бордюра; колеса зіслизнули і машина плюхнулась на захист двигуна: захист пробило і погнуло підрамник. Добре, що було КАСКО бо нарахували > 100 тис. грн на ремонт.

Висновок: кросовер — це кросовер. Все ніжне, кліренс відносно невеликий — не варто зайвий раз ризикувати.

Пошкоджені двері Погнутий підрамник / пошкодження, значок

🧰 ТО і витрати

• ТО-1 (1 рік / 15 000 км) — 8 600 грн
  • ТО-2 (2 роки / 30 000 км) — 17 182 грн
  • ТО-3 (3 роки / 45 000 км) — 8 600 грн
  • ТО-4 (4 роки / 60 000 км) — 17 182 грн

Заміна передніх гальмівних колодок з роботою — 6 300 грн (орієнтир). Kodiaq/Tiguan обійдеться на 2–3 тис. грн дорожче за ТО.

⛽ Витрата палива

• Мій мінімум на трасі 70 км/год — 4.1 л/100 км.
  • Їдемо «по правилах» (69/109) Львів—Луцьк — ~5.5 л/100 км. Велосипеди на фаркопі додають до +1 л.
  • Європа 2025 з веліками: Словаччина (50/60) — ~6.0; далі автобан 130–150–180 — ~8.5 (для такого шарабану з веліками — норм).
  • Місто: літо 6–7, зима 7–8, максимум ~9 у сильні морози з частими простоями. Якщо «як дід» — літом ~5.5, взимку до 7.

До речі маю тред про кріплення для веліків — на даху чи на фаркопі https://x.com/vladJavaScript/status/1903555621904851424 

🪖 Служба в ТРО: окрема історія

Через місяць після того, як забрали машину, почалась війна — я пішов у ТРО. Служив у штабі (штаб-сержант 3 категорії) у групі планування — допомагав комбату і начштабу формувати батальйон.

• На фото — принтер, який купив за свої гроші для батальйону і віз Тойотою.
  • На RAV4 катали групу ЦВС по держструктурах району, домовлялись за забезпечення.
  • Одного разу треба було завезти 4 військовослужбовців: усі сіли в Тойоту, розвертався на ППД, треба було на заїхати на бордюр і я вперше уєбався захистом двигуна. Тоді нічого не погнулось. Хлопці по 100 кг — кліренс суттєво зменшився :( 

Загалом Тойота багато зробила для батальйону, але на війну я її не взяв. Вона служила, поки був на ППД (3 місяці), далі на фронт поїхав уже на Ниві. Після дембеля Тойота займається волонтеркою і по цей день. На фото я забираю черговий РЕБ для свого батальйону в 2024му. 

Допомога підрозділу — логістика Служба в ТРО РЕБ / штабна робота

✅ Висновок

За ці 4 роки я жодного разу не пошкодував, що взяв RAV4, а не Kodiaq. Тачка супер економна і по витраті, і по обслуговуванню. Надійна, можна заливати 95-й спокійно. І дуже ліквідна: у салоні Subaru пропонували забрати Тойоту у трейд-ін за $35k, у Toyota — $33k. Думаю, за $35k я її легко продам — і це дуже непогано для авто, що було в ДТП, але відновлювалось у офіціалів.

Я, як ви зрозуміли, думаю в 2026 її міняти — хочеться вірити, що війна закінчиться і візьму щось інше: Kodiaq, Touareg, Q7 чи, може, Discovery? Питання відкрите. Залишайтесь зі мною — триматиму вас у курсі. Якщо сподобався допис — лайк і репост 🙂

🤝 Підтримка і закритий чат

Якщо маєте питання по вибору авто, шин або просто хочете тусуватися в класному закритому авточаті автоспільноти Сумного Дембеля — підписуйтесь, і я додам вас у чатик:

У закритій спільноті я допомагаю обрати авто під ваші задачі, підкажу щодо варіантів із США/Європи, на що дивитися при огляді, ділюся досвідом по шинах і закидаю перші фото/ідеї тестів. Вам — користь, мені — кілька гривень, які під час війни йдуть на волонтерку. 🇺🇦 Також нас у чаті вже 10, і там можна просто поспілкуватися про машини в колі однодумців.

P.S. Підпишетесь — напишіть мені в лічку, бо Monobase не показує контакти підписників.

Share this story

ПІДТРИМАЙ ПРОЄКТ

Якщо тобі сподобався цей пост, підтримай мою роботу!

Якщо ви оплатили і хочете потрапити в закритий чат де я відповідаю на любі автомобільні питання - напишіть мені в твітер https://x.com/vladJavaScript або на електронну пошту