Настав час написати про автомобіль, який найдовше в нашій сімʼї: Toyota RAV4. В січні 2026 буде рівно 4 роки, як ми її забрали з салона в січні 2022. Потім почалась війна, вона служила зі мною у ТРО поки ми були у Львові. Потім після дембеля ми багато їздили по Україні і в 2025 вийшло навіть зʼїздити у відпустку в Хорватію. За цей час було і пару ДТП, і багато хороших і не дуже хороших емоцій. Я розкажу, як машина поводиться в болоті, у місті, на трасі і на автобані. Плюси, мінуси, розхід палива, вся експлуатація, гарантія 10 років і шалена ліквідність) Поїхали!

На осінь 2021 ми вже другий рік мали Kia Proceed 1.4 турбо. Зимою я на ній сідав на брюхо у дворі й відкопував лопатою, відривав передній/задній бампер на ямах і загалом заєбався від цього кліренсу 14 см і довгих та низьких бамперів. Дружина скаржилась, що зимою в центрі дуже важко маневрувати: тачка довга, низька, але саме погане — це спойлери спереду і позаду.
Я почав думати про нову тачку і вимоги були такі: середньорозмірний кросовер з адаптивним круїзом, лейн-асістом, камерою 360 і системою контролю сліпих зон. У шорт-лист потрапили Škoda Kodiaq і Toyota RAV4.
Десь улітку 2021 я потрапив на тест-драйв RAV4 2.5 гібрид — і мені дуже сподобалось: електричний режим, тяга, салон і зовнішність. Я мріяв про Кодяка, але потрапив на тест-драйв уже після Тойоти — і він відверто не їхав на 2.0 дизелі, а 2.0 бензин на той момент не хотілось брати, хоча машина дуже подобалась. Хотілося саме гібрида — та й Тойота була свіженька на той момент, її дуже хвалили блогери — я закинув $1k завдатку і моя Тойота вирушила з Японії до мене.
Продаж Kia — окрема, дуже болюча тема. На той момент ми вже продали Ланоса, і Kia була єдиною машиною в родині, тож продати її треба було максимально близько до прибуття Тойоти (січень 2022). І з листопада почались невдачі: я багато працював і, зайобаним, виїжджав з двора — мені жіночка на Ніссані заїхала в переднє крило. Потім їхав у зал і бахнув бочиною виїзд із паркінгу. Тачка була побита по колу. Зробили все по КАСКО до середини грудня, але самі розумієте: стільки фарбованих деталей... І в середині грудня я ламаю собі ногу. Прийшлось здавати за копійки Kia в трейд-ін Тойоти. Купив у 2020 за $26k, а забрали в трейд-ін у січні 2022 за $17k… Це була найбільш невигідна моя покупка. Про Kia буде окремий пост — там дуже цікаво щодо надійності :(
Перше фото — мій Kia Proceed, друге — Škoda Kodiaq 2.0 TDI, яку я не купив тоді.

Вибір пав на білосніжну Toyota RAV4 2.5 Hybrid AWD Premium. Пару слів про комплектацію і ціну:
Віддав за тачку $44k + КАСКО.
Пару слів про кредит. Забрали машину на початку січня 2022 у розтермінування на рік. 24 лютого почалась війна — я пішов добровольцем в армію і… лишив дружину з машиною в кредиті. Але я знав, що компанія мала підтримувати родину — так і вийшло: платили повну ЗП увесь час, поки я був в армії + бойові, тож вийшло спокійно закрити кредит. Плюс я ще й виграв на курсі — це покрило витрати на КАСКО.

Машина 4 роки й 40 000 км у мене. Зовнішність — що тоді, що зараз — подобається. Вдалий дизайн і рекордні продажі по всьому світу це підтверджують (попередній RAV продали 4 млн з 2012 по 2018, а новий із 2018 по 2025 — вже 6+ млн машин). Попередній RAV4 був такий собі по дизайну.

Перше враження — бежевий салон — закохався. Дуже класно. Також прикольний капот із ребрами — відчуття, що машина довезе куди треба. Вночі все непогано підсвічується.

Хоч екранчик і 8 дюймовий, але мені достатньо. Сам кластер норм, але до Кодяка і по екрану, і по кластеру — далеко. Було обідно, що з 2022 пішов рестайл салона з більшим екраном і сучаснішим кластером — але лише заради цього машину не міняв би. Внизу фото вже нового кластера і нового 10.5 дюймового екрану, яких у мене нема.
Місця «за мною» достатньо — десь як у Touareg і Q7, але менше, ніж у Kodiaq. Діти нормально влазять — це важливо.

Офіційно — 580 л, але мінімальний за моїми замірами — 421 л. Це чи не єдина річ, яка трохи напрягає. Десь на 100 літрів менше ніж у Кодяка, Ку7 і Туарега.
Ми любимо кемпінг: у 2023 їздили на Пісочне озеро в Шацьку — чудово. Але багажник — забитий. У 2025 зʼїздили у відпустку в Хорватію — проблема багажника стала суттєвішею: намет ліг у салоні між переднім і заднім рядом, поверх — ковдри, кофри (все мʼякеньке, щоб у разі ДТП малу не травмувало — вона сиділа в кріслі з іншого боку). Намет треба було покласти в салон, бо в багажнику були SUP, холодильник, стіл, стільці, пічка, газові балони. Цікаво, що навколо запасного колеса вдається багато чого напхати.
Звичайно, бокс вирішує, але за моїми розрахунками в багажник Кодяка влізе і намет, і SUP, і все інше. Хочемо ще купити невеличку туристичну кухню — місце знадобиться. Т

Toyota RAV4 Hybrid AWD Mk5 має:
Авто завжди стартує на електромоторах від батареї, а бензиновий двигун підключається пізніше — за потреби. ДВЗ через планетарку крутить колеса і заряджає батарею через генератор, а передній електромотор додає тягу; задній мотор живиться напряму від батареї і не зʼєднаний із передньою віссю. При гальмуванні електромотори переходять у режим генераторів і повертають енергію в батарею; звичайні гальма спрацьовують лише коли рекуперації бракує.
Буває ще plug-in hybrid версія: те саме, але більша батарея — ~50 км на чистій електротязі, сумарно 306 к.с., 0–100 < 6 с. Коштує на ~$10k дорожче за звичайний гібрид — сенсу не бачу, не відібʼється.
Існує 2.0 атмосферник (повний/передній привід) зі справжнім варіатором і муфтою підключення задньої осі; у пакетах Adventure/Off-Road (AWD-i Trail Mode у Європі) — Torque Vectoring AWD (дві муфти на задньому редукторі, що можуть перекидати момент на кожне колесо окремо). Але 2.0 не їде і жере по місту 10–11 л, на трасі — плюс-мінус так само. Б/в не бачу сенсу, нових таких уже нема.

Одна з причин, чому я купив Тойоту — магiя гiбриду: авто стартує на електромоторах, є мініривок — і потім підключається 2.5 атмосферник. Хотілося б турбо: трохи довго розкручується. На Lexus RX на новий гібрид ставлять 2.4 турбо + гідроавтомат — має їхати ще краще й без цих «виючих» варіаторних оборотів. Моя Тойота «зависає» на високих обертах під час розгону (як авто з варіатором) і це курвить.
Автобан: їхали з веліками на фаркопі 180 км/год довгий час по Угорщині за місцевим мешканцем, який, певно, знав, де стоїть поліція — машина нормально тримала цю швидкість. Дуже сумую за гідроавтоматом (щоб «клацали» передачі, а не «заливало»).
Місто: їздити на гібриді кайфово. Недолік у вигляді «виття» мотора відчуваються здебільшого на трасі/автобані, а у місті авто їде часто на електротязі — у салоні дуже тихо. Класно заїжджати на підземний паркінг на електриці.
Позаду маємо електромотор на 54 к.с. / 121 Н·м. Як тільки купив машину і взув зимову гуму — випав мокрий сніг. Знайшов за містом гірку з ґрунтовкою й ямами та спробував заїхати. Видно, що таги заднім колесам не дуже вистачає, та й система контролю тяги дозволяє занадто довго пробуксовувати. Але машина виїхала — з розкачкою вперед-назад і буксуванням.
Зрозумів: у Карпати можна — до готелю заїде (бо Kia — не заїжджала: буксувала і все, срака).
Пізніше довелось перевірити повний привід на ожеледиці: у нас у дворі є гірка, де моноприводні часто не можуть виїхати й скочуються — Тойота справилась бо: а. гума хороша; б. коли без ям і рівна поверхня — такого «повного» приводу вистачає. За 4 роки жодного разу не застряг. Перед Новим Роком довелось кататися по Турці ввечері — шукати аптеку; навігатор водив засніженими боковими дорогами з серйозними підйомами і машина впоралась.
На відео я кажу «включаєм повний привід» — маю на увазі натискання кнопки Trail (позашляховий режим).
Відео: посилання
Висновок: кросовер — це кросовер. Все ніжне, кліренс відносно невеликий — не варто зайвий раз ризикувати.

Заміна передніх гальмівних колодок з роботою — 6 300 грн (орієнтир). Kodiaq/Tiguan обійдеться на 2–3 тис. грн дорожче за ТО.
До речі маю тред про кріплення для веліків — на даху чи на фаркопі https://x.com/vladJavaScript/status/1903555621904851424
Через місяць після того, як забрали машину, почалась війна — я пішов у ТРО. Служив у штабі (штаб-сержант 3 категорії) у групі планування — допомагав комбату і начштабу формувати батальйон.
Загалом Тойота багато зробила для батальйону, але на війну я її не взяв. Вона служила, поки був на ППД (3 місяці), далі на фронт поїхав уже на Ниві. Після дембеля Тойота займається волонтеркою і по цей день. На фото я забираю черговий РЕБ для свого батальйону в 2024му.

За ці 4 роки я жодного разу не пошкодував, що взяв RAV4, а не Kodiaq. Тачка супер економна і по витраті, і по обслуговуванню. Надійна, можна заливати 95-й спокійно. І дуже ліквідна: у салоні Subaru пропонували забрати Тойоту у трейд-ін за $35k, у Toyota — $33k. Думаю, за $35k я її легко продам — і це дуже непогано для авто, що було в ДТП, але відновлювалось у офіціалів.
Я, як ви зрозуміли, думаю в 2026 її міняти — хочеться вірити, що війна закінчиться і візьму щось інше: Kodiaq, Touareg, Q7 чи, може, Discovery? Питання відкрите. Залишайтесь зі мною — триматиму вас у курсі. Якщо сподобався допис — лайк і репост 🙂
Якщо маєте питання по вибору авто, шин або просто хочете тусуватися в класному закритому авточаті автоспільноти Сумного Дембеля — підписуйтесь, і я додам вас у чатик:
У закритій спільноті я допомагаю обрати авто під ваші задачі, підкажу щодо варіантів із США/Європи, на що дивитися при огляді, ділюся досвідом по шинах і закидаю перші фото/ідеї тестів. Вам — користь, мені — кілька гривень, які під час війни йдуть на волонтерку. 🇺🇦 Також нас у чаті вже 10, і там можна просто поспілкуватися про машини в колі однодумців.
P.S. Підпишетесь — напишіть мені в лічку, бо Monobase не показує контакти підписників.
Якщо тобі сподобався цей пост, підтримай мою роботу!
Якщо ви оплатили і хочете потрапити в закритий чат де я відповідаю на любі автомобільні питання - напишіть мені в твітер https://x.com/vladJavaScript або на електронну пошту