car
2026-07-14

Peugeot 3008 vs Citroen C5 Aircross: як мене здивували французи

Peugeot 3008 vs Citroen C5 Aircross: як мене здивували французи

Час від часу я проїзжаю у справах повз дилера Пежо / Сітроен і зловив себе на думці, що ніколи не пробував ці машини. А ціна-то у них файна. Найбільше мене цікавив новий C5 AirCross — дуже хотілося приміряти на себе, наскільки комфортна підвіска з гідроопорами. Після тесту я вирішив забігти ще й проїхатися на 3008му і хочу тепер вам розповісти свої враження.

Peugeot 3008 vs Citroen C5 Aircross

Ці машини, крім технологій і ціни, дуже цікаві кредитною пропозицією, а саме 30 відотків перший внесок і розтермінування на 2 роки. Тобто якщо машина 37к коштує то ви платите 11к 30%, 2500 каско, 1850 пенсійний, 740 платіж банку ітого 16к і їдете на новій, напакованій машині і маєте відносно ненапряжний 1100 доларів платіж на місяць. Є про що подумати.

Обидва автомобілі побудовані на одній платформі STLA Medium. Вона одразу проектувалась так що б на ній пиляти і електричні і двзшно-гібридні версії. Це також вплинуло на простір в салоні, але про це згодом поговоримо. Обидві дуже комфортні, але Сітроен трошки м'якший, бо має гідравлічні буфери між амортизатором і кузовом, що добре згладжують гострі краї ямок. Натомість 3008 більш збитий на ходу.

🎥

🔧 По двигунам/коробкам і надійності

🥇 1.6 PureTech + 6 ступневий AISIN

Старіша і більш зрозуміла конструкція. У неї є історичні проблеми EP6/THP: ланцюг ГРМ, натягувачі, нагар на впуску, термостат/помпа, масложер, котушки/свічки. Але це не той гемор, що мав 1.2 пюртех з мокрим ременем. Я б назвав його середньоризиковим, але більш передбачуваним мотором. Якщо ви плануєте 5+ років використовувати машину, то я б брав саме 1,6-літровий двигун.

1.6 PureTech

🥈 1.2 Hybrid 136

Це вже новіше покоління 1.2 PureTech. Головну стару проблему — мокрий ремінь у маслі — у новій генерації, судячи з технічних джерел, прибрали через перехід на ланцюг. Але з’явився інший ризик: нова 48V-гібридна система і коробка e-DCS6(робот з електромотором всередині, по якій уже були відзивні кампанії та TSB у 2024–2025 роках. Тобто, сам двигун став кращим, але гібрид приніс нові проблеми. Я б його брав на 2-3 роки і продавав би, щоб зменшити ризик.

1.2 Hybrid 136

🏎️ Динаміка

Щодо динаміки: багато питають чи хватає 1.2 і наскільки велика турбояма у 1.6 версії. Я поїздив на 1.6 і скажу, що турбояма є, але вона не така єбейша як на 3.0 дизелі Туарега — тобто можна з нею жити. На жаль не було можливості на 1.2 поїздити тому для того, що б зрозуміти цифри я передивився багато відео каналу Ідеальне Авто

Раджу теж переглянути — хлопець дуже цікаво розкриває машини. 

І ось табличка розгону 0-100 і 60-120. По ній видно, що на трасі динаміка +- така ж, як у 2.5 атмо Форестара жрущого бензину ведрами. В той же час 1.6 турбо на трошки важчому 5008 трохи повільно їде до 100 (через турбояму і старий гідроавтомат Айсін на 6 передач), зате на трасі він вже близький до 2.0 Кодяка.

Зверніть увагу, що нюанс 3008-го і С5-го — це 6 ст. старий гідроавтомат AISIN — його поставили для нас спецом, бо, типу, він надійний. Ще його ставлять для ринку Південної Африки))) Він трошки повільний, але дуже надійний. Якщо з повільністю ще можна жити, то на трасі буде 8-ї передачі не вистачати для економії.

Динаміка

Я передивився всі тести 3008го з 1.2 і 1.6. Мохен Тохен каже, що на трасі 1.2 має ефект Джимніка: обгони треба продумувати. Це мінус. З іншої сторони, десь я почув, що 1.2 має такі ж характеристики, як і 1.5 HDI, який всі любили на попередньому 3008-му — тож якщо ви більшість часу їздите у місті, то 1.2 вам підійде. Для траси краще брати 1.6.

⛽ По розходу палива

По розходу палива на каналі Ідеальне Авто є замір 5008 1.6 і 3008 1.2. На трасі 5008й з 1.6 на 110 зжер у них 6.9 літри, на 130 8 літрів. 3008 з 1.2 при 110 зжер 6.1, а на 130 7 літрів. Різниця у вазі між 3008 і 5008м 111 кг то ж можна сказати, що на трасі 3008й що 1.6 що 1.2 будуть їсти однаково в районі 8 літрів на автобанах при 130 км/год. По місту на 3008му з 1.2 варто розраховувати на 8 літрів, а з 1.6 на 11. Для міста 1.2 прям відчутно економніший.

P.S. 3008й старий з 1.5 дизелем і 8 ст автоматом буде на трасі на 130 вам їсти на півлітри менше десь - десь 6.5 літри, а по місті десь так само в районі 8 літрів.

Я знаю, що зараз прийдуть фанати дизелей і почнуть кричати, що їх 1.5 дизель їсть 5 літрів на 130км/год км/год — це все пиздьож. Ось відеопідтвердження: на 8 ступневому автоматі легший 2008 Пежо на 130 км/год їсть десь 6.2 літри соляри.

🎨 По дизайну

Машинки дуже цікаві. Мені, як діду, С5 Aircross більше подобається. Напевно, бо зад більш практичний, але 3008 для молодої людини може бути справді цікавим варіантом.

🪑 По салонам

У Сітроена мені більше подобається екран мультимедіа, але посадка у "молодшого сержанта" сильно висока, і я не зміг повністю комфортно сісти, щоб ноги не висіли. Але все ж зручніше, ніж на RAV4 — і на тому дякую.

У 3008 натомість набагато кращі AGR сидіння (це сертифікація від німецької організації Aktion Gesunder Rücken, тобто “кампанія за здорову спину”. Ідея в тому, що крісло не просто м’яке й красиве, а перевірене як ергономічне для спини) і в них ДУЖЕ зручно: подібні відчуття у мене були в Х5 і Вольво ХС90. В цих сидіннях регулюються і боковий підпір валіків і підпір колін. Є массаж.

У обох машинах цікаві текстильні обшивки панелей в салоні — мені дуже сподобалося, як воно відчувається і виглядає.

Перші дві фото Сітроен, далі Пежо:

🧳 Простір та багажник

Позаду в 3008му і в С5му так само +- як в BMW X1 і тісніше ніж в моїй Тойота Рав4 (мій зріст 190см). Але у Сітроена суттєво більший багажник(565 літрів) бо кузов позаду квадратний, а не скошений як у 3008му(520 літрів). Для мене це важливий момент. Загалом автомобілі виросли у розмірах, але місця позаду так само, як і у попередньому поколінні. Кажуть, що це через те, що машину розробляли одразу під електроплатформу і це зжерло трохи місця. 

🏕️ Peugeot 5008

Якщо вам дуже подобається 3008, але ви любите кемпінгувати або у вас 2 дитини, то можете глянути на 5008. Він значно більший ніж RAV4 — такий, як Кодяк/Тайрон за розмірами — майже 4,8 метра. Місця позаду буде так само, як у 3008, але багажник в 5 місній версії буде бездонний 900 літровий. За цей спейс треба буде доплатити 2к долярів. Цікавий варіант: бо в самому топі він буде коштувати 38к, що сильно дешевше за Кодяк. Єдине, що у Кодяка буде повний привід, але у Пежо більш комфортна підвіска. Кажуть, що 5008-й м'якший за 3008-й — прямо занадто м'який. Сходіть і тестаніть чи вам підійде. 130–150, думаю, без проблем буде тримати. 5008го я б брав з 1.6 бо це все ж машина для подорожей всією родиною - потрібен запас потужності. 

⚙️ По комплектаціям

Мені хочеться мати електропривід сидінь з пам’яттю, адаптивний круїз, нормальний lane assist, камери 360° і масаж. У Citroën C5 Aircross це повністю закриває комплектація MAX + пакет HYPE GREY: виходить приблизно $36 300. У Peugeot 3008 треба брати GT + пакет GT Plus: буде масаж, пам’ять, адаптивний круїз, 360° і кращі асистенти — приблизно $38 500. Виходить, що Сітроен на 2к цікавіший по ціні. Цікаво, що Сітроен в МАХ може бути тільки з 1.6, а Пежо з 1.2 і 1.6, і ціна буде однакова.

🚗 Peugeot 408

На цьому фоні є автомобіль з потужнішим двигуном - 1.6 на 215 сил і 8 ступневим автоматом айсін! Це 408й - він має трошки менше місця в салоні і трошки менший багажник бо краса потребує жертв :)

Варто відзначити, що 408-й побудований на старішій платформі EMP2, яка з'явилася ще в 2013 році. 3008 має більш збалансовано їхати по відгукам людей.

Але якщо вам треба стильну тачку їздити в Європу у відрядження то може 408й буде кращим вибором ніж 3008й.

✅ Висновки

Які ж висновки я для себе зробив? Обидві машинки дуже цікаві, враховуючи ціну, бо мають шикарні комплектації та велику кількість технологій. При тому 3008й мені замалий для моїх кемпінгових пригод, а 5008 завеликий. С5 ейркрос має оптимальний розмір і хорошу ціну, але гіршу посадку і гірше крісло. Але все ж воно(крісло) краще ніж у мене на Рав4. Тож якби у мене на руках було 16к, то я б взяв у розтермінування Citroën C5 Aircross 1.6 бенз у максималці, бо для моїх пригод з боксом і веліками на фаркопі 1.2 гібрида буде все ж замало для автобанів. Дуже цікавий автомобіль: комфортний, великий і мені більше подобається його салон з вертикальним екраном :)

🤝 Підтримка і закритий чат
Дякую, що читаєте мене :)
Якщо маєте питання по вибору авто, шин або просто хочете тусуватися в класному закритому авточаті автоспільноти Сумного Дембеля — підписуйтесь, і я додам вас у чатик:
🔹 Monobase: https://base.monobank.ua/F2zi6ajbMy6ukq
🔹 Patreon: https://www.patreon.com/c/saddembel
Для закритого чатику я також пишу окремі статті, ось декілька з останніх:Lexus IS 250 XE20 2005-2013: божественна надійність чи просто стара машина?
Седан до 18к: Mazda 6 vs VW Passat NMS2 чи Аudi A4 B9?,
Містка машина за 8к на Харківщині: що це може бути?,
Audi A6 C8 vs Audi A5 B9 до 30к: чи є світло в кінці тонелю?,
Преміум кросовери 2020+ до 41 000$
Mini Countryman: перше покоління за 13-15 чи друге за 17-18?
Якщо ви не хочете в чатик, але ви хочете вибрати машину то у мене є послуга як разової консультації так і підтримки вас аж до моменту, поки ви не оберете собі авто. Деталі і ціни тут https://saddembel.blog/services
Вам інформація і допомога, мені підписка, а гроші все одно підуть на волонтерку.
P.S. Від недавно в нашому чатику є чатбот, який кожен день робить підсумок про що писали в чатику: людей стає багато то ж класно, що інформація підсумовується.
P.P.S. З усіх грошей, що заходить у блог, я сплачую податки.

Share this story

ПІДТРИМАЙ ПРОЄКТ

Якщо тобі сподобався цей пост, підтримай мою роботу!

Якщо ви оплатили і хочете потрапити в закритий чат де я відповідаю на любі автомобільні питання - напишіть мені в твітер https://x.com/vladJavaScript або на електронну пошту