Час від часу я проїзжаю у справах повз дилера Пежо / Сітроен і зловив себе на думці, що ніколи не пробував ці машини. А ціна-то у них файна. Найбільше мене цікавив новий C5 AirCross — дуже хотілося приміряти на себе, наскільки комфортна підвіска з гідроопорами. Після тесту я вирішив забігти ще й проїхатися на 3008му і хочу тепер вам розповісти свої враження.

Ці машини, крім технологій і ціни, дуже цікаві кредитною пропозицією, а саме 30 відотків перший внесок і розтермінування на 2 роки. Тобто якщо машина 37к коштує то ви платите 11к 30%, 2500 каско, 1850 пенсійний, 740 платіж банку ітого 16к і їдете на новій, напакованій машині і маєте відносно ненапряжний 1100 доларів платіж на місяць. Є про що подумати.
Обидва автомобілі побудовані на одній платформі STLA Medium. Вона одразу проектувалась так що б на ній пиляти і електричні і двзшно-гібридні версії. Це також вплинуло на простір в салоні, але про це згодом поговоримо. Обидві дуже комфортні, але Сітроен трошки м'якший, бо має гідравлічні буфери між амортизатором і кузовом, що добре згладжують гострі краї ямок. Натомість 3008 більш збитий на ходу.
🎥
Старіша і більш зрозуміла конструкція. У неї є історичні проблеми EP6/THP: ланцюг ГРМ, натягувачі, нагар на впуску, термостат/помпа, масложер, котушки/свічки. Але це не той гемор, що мав 1.2 пюртех з мокрим ременем. Я б назвав його середньоризиковим, але більш передбачуваним мотором. Якщо ви плануєте 5+ років використовувати машину, то я б брав саме 1,6-літровий двигун.

Це вже новіше покоління 1.2 PureTech. Головну стару проблему — мокрий ремінь у маслі — у новій генерації, судячи з технічних джерел, прибрали через перехід на ланцюг. Але з’явився інший ризик: нова 48V-гібридна система і коробка e-DCS6(робот з електромотором всередині, по якій уже були відзивні кампанії та TSB у 2024–2025 роках. Тобто, сам двигун став кращим, але гібрид приніс нові проблеми. Я б його брав на 2-3 роки і продавав би, щоб зменшити ризик.

Щодо динаміки: багато питають чи хватає 1.2 і наскільки велика турбояма у 1.6 версії. Я поїздив на 1.6 і скажу, що турбояма є, але вона не така єбейша як на 3.0 дизелі Туарега — тобто можна з нею жити. На жаль не було можливості на 1.2 поїздити тому для того, що б зрозуміти цифри я передивився багато відео каналу Ідеальне Авто
Раджу теж переглянути — хлопець дуже цікаво розкриває машини.
І ось табличка розгону 0-100 і 60-120. По ній видно, що на трасі динаміка +- така ж, як у 2.5 атмо Форестара жрущого бензину ведрами. В той же час 1.6 турбо на трошки важчому 5008 трохи повільно їде до 100 (через турбояму і старий гідроавтомат Айсін на 6 передач), зате на трасі він вже близький до 2.0 Кодяка.
Зверніть увагу, що нюанс 3008-го і С5-го — це 6 ст. старий гідроавтомат AISIN — його поставили для нас спецом, бо, типу, він надійний. Ще його ставлять для ринку Південної Африки))) Він трошки повільний, але дуже надійний. Якщо з повільністю ще можна жити, то на трасі буде 8-ї передачі не вистачати для економії.

Я передивився всі тести 3008го з 1.2 і 1.6. Мохен Тохен каже, що на трасі 1.2 має ефект Джимніка: обгони треба продумувати. Це мінус. З іншої сторони, десь я почув, що 1.2 має такі ж характеристики, як і 1.5 HDI, який всі любили на попередньому 3008-му — тож якщо ви більшість часу їздите у місті, то 1.2 вам підійде. Для траси краще брати 1.6.
По розходу палива на каналі Ідеальне Авто є замір 5008 1.6 і 3008 1.2. На трасі 5008й з 1.6 на 110 зжер у них 6.9 літри, на 130 8 літрів. 3008 з 1.2 при 110 зжер 6.1, а на 130 7 літрів. Різниця у вазі між 3008 і 5008м 111 кг то ж можна сказати, що на трасі 3008й що 1.6 що 1.2 будуть їсти однаково в районі 8 літрів на автобанах при 130 км/год. По місту на 3008му з 1.2 варто розраховувати на 8 літрів, а з 1.6 на 11. Для міста 1.2 прям відчутно економніший.
P.S. 3008й старий з 1.5 дизелем і 8 ст автоматом буде на трасі на 130 вам їсти на півлітри менше десь - десь 6.5 літри, а по місті десь так само в районі 8 літрів.
Я знаю, що зараз прийдуть фанати дизелей і почнуть кричати, що їх 1.5 дизель їсть 5 літрів на 130км/год км/год — це все пиздьож. Ось відеопідтвердження: на 8 ступневому автоматі легший 2008 Пежо на 130 км/год їсть десь 6.2 літри соляри.
Машинки дуже цікаві. Мені, як діду, С5 Aircross більше подобається. Напевно, бо зад більш практичний, але 3008 для молодої людини може бути справді цікавим варіантом.

У Сітроена мені більше подобається екран мультимедіа, але посадка у "молодшого сержанта" сильно висока, і я не зміг повністю комфортно сісти, щоб ноги не висіли. Але все ж зручніше, ніж на RAV4 — і на тому дякую.
У 3008 натомість набагато кращі AGR сидіння (це сертифікація від німецької організації Aktion Gesunder Rücken, тобто “кампанія за здорову спину”. Ідея в тому, що крісло не просто м’яке й красиве, а перевірене як ергономічне для спини) і в них ДУЖЕ зручно: подібні відчуття у мене були в Х5 і Вольво ХС90. В цих сидіннях регулюються і боковий підпір валіків і підпір колін. Є массаж.
У обох машинах цікаві текстильні обшивки панелей в салоні — мені дуже сподобалося, як воно відчувається і виглядає.
Перші дві фото Сітроен, далі Пежо:

Позаду в 3008му і в С5му так само +- як в BMW X1 і тісніше ніж в моїй Тойота Рав4 (мій зріст 190см). Але у Сітроена суттєво більший багажник(565 літрів) бо кузов позаду квадратний, а не скошений як у 3008му(520 літрів). Для мене це важливий момент. Загалом автомобілі виросли у розмірах, але місця позаду так само, як і у попередньому поколінні. Кажуть, що це через те, що машину розробляли одразу під електроплатформу і це зжерло трохи місця.

Якщо вам дуже подобається 3008, але ви любите кемпінгувати або у вас 2 дитини, то можете глянути на 5008. Він значно більший ніж RAV4 — такий, як Кодяк/Тайрон за розмірами — майже 4,8 метра. Місця позаду буде так само, як у 3008, але багажник в 5 місній версії буде бездонний 900 літровий. За цей спейс треба буде доплатити 2к долярів. Цікавий варіант: бо в самому топі він буде коштувати 38к, що сильно дешевше за Кодяк. Єдине, що у Кодяка буде повний привід, але у Пежо більш комфортна підвіска. Кажуть, що 5008-й м'якший за 3008-й — прямо занадто м'який. Сходіть і тестаніть чи вам підійде. 130–150, думаю, без проблем буде тримати. 5008го я б брав з 1.6 бо це все ж машина для подорожей всією родиною - потрібен запас потужності.

Мені хочеться мати електропривід сидінь з пам’яттю, адаптивний круїз, нормальний lane assist, камери 360° і масаж. У Citroën C5 Aircross це повністю закриває комплектація MAX + пакет HYPE GREY: виходить приблизно $36 300. У Peugeot 3008 треба брати GT + пакет GT Plus: буде масаж, пам’ять, адаптивний круїз, 360° і кращі асистенти — приблизно $38 500. Виходить, що Сітроен на 2к цікавіший по ціні. Цікаво, що Сітроен в МАХ може бути тільки з 1.6, а Пежо з 1.2 і 1.6, і ціна буде однакова.
На цьому фоні є автомобіль з потужнішим двигуном - 1.6 на 215 сил і 8 ступневим автоматом айсін! Це 408й - він має трошки менше місця в салоні і трошки менший багажник бо краса потребує жертв :)
Варто відзначити, що 408-й побудований на старішій платформі EMP2, яка з'явилася ще в 2013 році. 3008 має більш збалансовано їхати по відгукам людей.
Але якщо вам треба стильну тачку їздити в Європу у відрядження то може 408й буде кращим вибором ніж 3008й.

Які ж висновки я для себе зробив? Обидві машинки дуже цікаві, враховуючи ціну, бо мають шикарні комплектації та велику кількість технологій. При тому 3008й мені замалий для моїх кемпінгових пригод, а 5008 завеликий. С5 ейркрос має оптимальний розмір і хорошу ціну, але гіршу посадку і гірше крісло. Але все ж воно(крісло) краще ніж у мене на Рав4. Тож якби у мене на руках було 16к, то я б взяв у розтермінування Citroën C5 Aircross 1.6 бенз у максималці, бо для моїх пригод з боксом і веліками на фаркопі 1.2 гібрида буде все ж замало для автобанів. Дуже цікавий автомобіль: комфортний, великий і мені більше подобається його салон з вертикальним екраном :)

🤝 Підтримка і закритий чат
Дякую, що читаєте мене :)
Якщо маєте питання по вибору авто, шин або просто хочете тусуватися в класному закритому авточаті автоспільноти Сумного Дембеля — підписуйтесь, і я додам вас у чатик:
🔹 Monobase: https://base.monobank.ua/F2zi6ajbMy6ukq
🔹 Patreon: https://www.patreon.com/c/saddembel
Для закритого чатику я також пишу окремі статті, ось декілька з останніх:Lexus IS 250 XE20 2005-2013: божественна надійність чи просто стара машина?
Седан до 18к: Mazda 6 vs VW Passat NMS2 чи Аudi A4 B9?,
Містка машина за 8к на Харківщині: що це може бути?,
Audi A6 C8 vs Audi A5 B9 до 30к: чи є світло в кінці тонелю?,
Преміум кросовери 2020+ до 41 000$
Mini Countryman: перше покоління за 13-15 чи друге за 17-18?
Якщо ви не хочете в чатик, але ви хочете вибрати машину то у мене є послуга як разової консультації так і підтримки вас аж до моменту, поки ви не оберете собі авто. Деталі і ціни тут https://saddembel.blog/services
Вам інформація і допомога, мені підписка, а гроші все одно підуть на волонтерку.
P.S. Від недавно в нашому чатику є чатбот, який кожен день робить підсумок про що писали в чатику: людей стає багато то ж класно, що інформація підсумовується.
P.P.S. З усіх грошей, що заходить у блог, я сплачую податки.
Якщо тобі сподобався цей пост, підтримай мою роботу!
Якщо ви оплатили і хочете потрапити в закритий чат де я відповідаю на любі автомобільні питання - напишіть мені в твітер https://x.com/vladJavaScript або на електронну пошту