car
2026-09-20

Як я випадково купив Passat B8 і проїхав на ньому вже 1000 км.

Місяць тому я випадково купив офіційного Пасата В8 2.0 дизель на 150 сил у перших власників з пробігом 207 000 км, які придбали його в салоні в 2018 році. Я вже проїхав на ньому трохи більше тисячі кілометрів. В цьому треді я розкажу, як я його купив, і ми розберемося, скільки він реально жере, наскільки його вистачає по трасі, чи буду я його лишати замість своєї Тойоти RAV4 гібрид 2021, чи буду продавати? Погнали тред

Як я купив цей Passat

Мої друзі мали цей Пасат з салону і на початку війни виїхали на ньому спочатку в Польщу, а потім в Англію. Оскільки Пасат по заводу Євро-5, то в багатьох місцях Лондона неможливо було на ньому їздити, тому прийняли рішення продати машину, хоча дуже її любили.

Друзі були готові її віддати по низу ринку перекупам, тож я вирішив забрати її собі, довести до ума, покористуватись і потім думати, що з нею робити.

Весь процес купівлі і подальшого ремонту, включно з цінами, я описував в реальному часі для моїх підписників закритого чатику, тож якщо ви досі не підписалися, то саме час це зробити :)

Про цей VW Passat В8

Про цей VW Passat В8 : це легендарна вже платформа MQB(на ній же побудовані Тігуани, Суперби, Кодяки, Гольфи7, Леони) з легендарним чавунним дизелем ЕА288 на 150 сил і 340 Нм моменту, якому допомагає легендарний мокрий робот DSG DQ250.

Машинка офіційна, в передмаксимальній комплектації Executive Life: не вистачає тільки системи утримання у смузі і автоматичних фар, все решта є: адаптивний круїз, цифрова панель, сидіння ergoComfort з алькантарою, пам’яттю та масажем водійського сидіння, 3-зонний клімат, CarPlay/Android Auto, камера, безключовий доступ.

Салон

В салоні реально класні крісла ErgoComfort з масажем і висувною подушкою — десь на рівні крісел BMW X3/Туарега, але трохи недотягують до мого ідеалу — крісел в BMW X5 G05/Volvo XC90.

В день купівлі Пасата я одразу сів і поїхав вніч на Закарпаття забирати дитину з табору на ньому (настільки я довіряв цій машинці) і він не підвів: класна оптика, зручні крісла і посадка.

Прикольно, що є динамічне освітлення поворотів і система, яка сама гальмує, якщо задом здаєш і є перешкода. От що незручно, то це відсутність автоматичного дальнього і системи утримання в смузі: у цій комплектації тільки цього нема, але для мене обидві ці функції доволі критичні.

Матеріали

По матеріалам машинка дуже класна: багато м'якого пластику, алькантара на сидіннях. Мені здалося, що вона навіть краща, ніж Ауді А6 С8.

Задній ряд і багажник

Позаду місця вагон: я сідаю сам за собою з запасом. Позаду є окремий блок клімат-контролю. Також доволі довга подушка — сидіти супер зручно.

Багажник має об'єм 580 літрів — він дуже широкий і глибокий, але тут виліз форм-фактор седана: проєм багажника не найбільший. Сумку з керхером прийшлося пропихувати, тоді як в Джимніка я її просто поставив.

Динаміка і керованість

Машинка на доволі високій гумі 215/60 R17 Bridgestone Turanzа і на жорсткіших амортизаторах Kayaba. Попередні власники поставили їх, бо багато їздили автобанами до війни, і їм потрібна була керовність на високих швидкостях, і дійсно: Пасат чудово проходить повороти на карпатському серпантині і тримає дорого ну автобані.

Динаміка досі на рівні: з виключеною стабою Пасат поїхав 9.38 до 100.

80-120 вийшло 7.1, що трохи більше, ніж у мене на Тойоті Рав4 Гібрид яка їде 80-120 за 6 секунд.

Двигун

Двигун видає максимальні 340 Нм у діапазоні 1750–3000 об/хв. Турбоями майже не відчувається, але на серпантині помітно, що робочий діапазон доволі вузький: DSG скидає передачу, двигун швидко викручується і коробка перемикається вище, і інколи обороти випадають з оптимального діапазону.  На мій смак, бензинові турбодвигуни тут еластичніші, але для спокійної їзди цього дизелька вистачає з головою.

Вдалося проїхатися на ньому і по автобану, і цього дизеля вистачає на швидкостях 140–160; вище вже важко йому (записав відео про це). Треба сказати, що Шкода Кодяк з цим же двигуном не їде вже після 120км/год.

Комфорт і підвіска

Автомобіль має подвійне скло, тож доволі тихий на ходу, а от жорсткі амортизатори Каяба я б звідси забирав коли прийде час їх міняти.

На трасі ці амортизатори додають керованості, і навіть дружина відзначила, як класно Пасат несеться по двохполоссі Львів — Стрий. Але за все треба платити, і у Львові автомобіль трохи жорсткуватий.

До дискомфорту не доходить, але я їздив на цьому Пасаті в 2018, і на оригінальних амортах він суперкомфортний, і саме таким має бути Пасат, на мою думку.

Асистенти

Машинка має адаптивний круїз-контроль, і він працює навіть трошки плавніше, ніж у мене на Тойоті, але, звичайно, не дотягує до сучасних модифікацій — і це не дивно.

Але добре, що він є: це суттєво спрощує дальню дорогу, і погано, що нема лейн-асисту — ця штука мені дуже допомагає. Також ще раз наголошую, що не вистачає автоматичного дальнього: саме ця версія має лобове скло без камери, тому цих функцій і нема (на другому фото видно тільки датчики світла і дощу)

no_camera.png

Розхід палива

По розходу палива цікаво: по місту цей Пасат їсть на літру більше(7-8 літрів), а по трасі на літру менше(5-6 літрів) ніж моя Тойота Рав4 Гібрид. По трасі легко можна побачити і 4,5, якщо їхати 90 км/год, і 5–5,5 на 110 км/год.

По маршруту Львів — Водоспад Бізон у Карпатах вийшов розхід 5 літрів, і це в середньому темпі.

Сервіс і обслуговування

Оскільки машинка потребувала уваги, то я загнав її на профільний сервіс по ВАГ-групі у Львові ТХТ (це не реклама). Хлопці зробили повну діагностику і сказали, що треба міняти клапан регулювання тиску масла і задні гальмівні колодки — власне, це і було зроблено.

txt_repair.jpg

В 2026 році в Польші мінялось масло в коробці, а в Лондоні міняли ГРМ. Також у грудні 2025 було зроблено повне ТО на пробігу 199000км.

Також ми з донькою зробили хімчистку салону. Потім я віддав машину на виправлення вмятин методом PDR (по кузову було пару вмятин від необережного відкривання дверей). Я також сам заробив один неприємний скол. На машині лишилися невеличкі подряпини.

Машинка мала дтп невеличкі у Польщі: один раз плавничком антени заділи двері паркінгу, другий раз догнали Теслу. Машина має багато фарбованих деталей, але все робилося по КАСКО на офіційних сервісах. На задньому крилі є трохи шпаклівки.

Що в результаті?

Машинка мені дуже сподобалась: це геть інший досвід за мою Тойоту або Кодяка/Тігуана на тій же платформі, які я тестував раніше. Пасат їде шикарно і дуже близько до Ауді А6 С8 + має кращі матеріали в салоні, тож не дивно, що люди їх так люблять.

Я хотів продавати Тойоту і лишати собі Пасата, але відсутність автоматичного дальнього світла і особливо системи утримання смуги змушують мене все ж його продати: ці фічі дуже потрібні мені.

Машинку виставив по низу ринку, розуміючи, що багато деталей таки фарбовані, але технічно цей Пасат в ідеальному стані. Через пару тисяч км варто зробити ТО і все. Важливо, що машина має Євро5 - ще нема мочевини і купи датчиків що позитивно на надійності сказується.

Тож якщо вам потрібна велика, солідна і надійна машинка, то, можливо, цей Пасат для вас. Для твітерських буде знижка звичайно.

https://auto.ria.com/uk/auto_volkswagen_passat_40454661.html

🤝 Підтримка і закритий чат
Дякую, що читаєте мене :) Не встидайтеся репостити цей допис. Нагадаю, що я детально описую всі мої пригоди з машинка в закритому частику ну і 
якщо маєте питання по вибору авто, шин або просто хочете тусуватися в класному закритому авточаті автоспільноти Сумного Дембеля — підписуйтесь, і я додам вас у чатик(нас вже скоро буде 40!):
🔹 Monobase: https://base.monobank.ua/F2zi6ajbMy6ukq
🔹 Patreon: https://www.patreon.com/c/saddembel
Для закритого чатику я також пишу окремі статті, ось декілька з останніх:
Як реалізовані складні функції в сучасних автомобілях: системи автономного водіння і ось це от все?
Lexus IS 250 XE20 2005-2013: божественна надійність чи просто стара машина?
Седан до 18к: Mazda 6 vs VW Passat NMS2 чи Аudi A4 B9?,
Містка машина за 8к на Харківщині: що це може бути?,
Audi A6 C8 vs Audi A5 B9 до 30к: чи є світло в кінці тонелю?,
Преміум кросовери 2020+ до 41 000$
Mini Countryman: перше покоління за 13-15 чи друге за 17-18?
Якщо ви не хочете в чатик, але ви хочете вибрати машину то у мене є послуга як разової консультації так і підтримки вас аж до моменту, поки ви не оберете собі авто. Деталі і ціни тут https://saddembel.blog/services
Вам інформація і допомога, мені підписка, а гроші все одно підуть на волонтерку.
P.S. Від недавно в нашому чатику є чатбот, який кожен день робить підсумок про що писали в чатику: людей стає багато то ж класно, що інформація підсумовується.
P.P.S. З усіх грошей, що заходить у блог, я сплачую податки.

Share this story

ПІДТРИМАЙ ПРОЄКТ

Якщо тобі сподобався цей пост, підтримай мою роботу!

Якщо ви оплатили і хочете потрапити в закритий чат де я відповідаю на любі автомобільні питання - напишіть мені в твітер https://x.com/vladJavaScript або на електронну пошту