car
2025-09-20

Audi Q7 3.0 TFSI (2018): бензиновий лайнер на MLB Evo

🔥 Audi Q7 3.0 TFSI (2018): бензиновий лайнер на MLB Evo

Після тесту дизельного нового Touareg 3.0 TDI (286 к.с., 600 Н·м) із відчутною, кхм, дуже відчутною затримкою на натискання газу, мені стало дуже цікаво спробувати Audi Q7 2018 з 3.0 TFSI (компресорний V6) з пробігом ~110 000 км: як вона їде, наскільки «бензиновик» кращий/не кращий і де саме різниця. Платформа у Q7/Touareg спільна (MLB Evo). Тож у цьому треді я порівнюю Q7 з Touareg, а також підкидаю контекст по Kodiaq і Tiguan. Розберемо, чи вистачає Q7 цього мотора, яку нову/бу Q7 я б узяв собі, і які плюси/мінуси має саме така Audi Q7 2018 року.

Audi Q7 2018 — фронт

👀 Зовнішність

Зовні — топчик. Комбінація білого з чорним, великі гарні диски — кайф!

Audi Q7 front 1

Audi Q7 front 2

🧠 Платформа MLB Evo: хто тут «родичі»

Audi Q7 (2 покоління) була першою, хто отримав MLB Evo. Далі підтягнулися: Bentley Bentayga (кінець 2015), Lamborghini Urus (кінець 2017), Porsche Cayenne III (2017) і VW Touareg 3 (2018). Я вже їздив і на Touareg 3, і на цьому Q7 — на дорозі вони відчуваються як брати. Про відчуття — нижче.

MLB Evo

⚙️ Двигун 3.0 TFSI (EA837): чим лякає і що з цим робити

Серце цієї Q7 — бензиновий компресорний 3.0 V6 EA837: 333 к.с. @ 5300–6500 і 440 Н·м @ 2900–5300. Є нюанси по надійності перших років (орієнтовно 2009–2012 — B8 S4/S5, ранні A6/A7/Q7). Після середини 2012 проблемні вузли помітно оновили, стало краще, але для заміни ланцюга потрібно знімати мотор.

Наступник — 3.0 V6 TFSI EA839 (турбо) — вважається кроком уперед і по надійності (плюс там є м’який гібрид). Але, знову ж, для ланцюга також знімають мотор. Якщо берете авто з пробігом 100k+ — будьте готові вкласти кілька тисяч $, як це сталося з A6 C8 моїх друзів: посилання на історію.

Audi Q7 2018 — фронт

🏁 Як їде: відчуття за кермом і заміри 80–120

• 🔹 Мотору — достатньо. Тисну газ у підлогу: невеликий затуп — і машина впевнено їде вперед.
  • 🔹 80–120 вийшло ~4,5 с (схоже на мій замір A6 C8, але там був розтягнутий ланцюг і горів Check Engine).
  • 🔹 Моя Toyota робить 80–120 за 6 с — і мені цього достатньо. Тож Q7 і на трасі, і в місті — цілком заєбок.
  • 🔹 Коробка ZF 8HP (та сама серія стоїть і на X5) працює м’яко й комфортно.
  • 🔹 Думаю, з 48В м’яким гібридом 3.0 було б іще краще. Також дуже хочу прокататися на Q7 2.0 EA888 Gen4 TFSI із 12В mild-hybrid (265 к.с., 370 Н·м) — цікаво, чи вистачить такому шарабану дволітрового мотора «від гольфа GTI»?
  • 🔹 Щодо порівняння з дизельним Туарегом то затуп у бензинової машини менший і на ній приємніше їхати, але момент (600HM) дизельного Туарега досі мені сниться - дуже вражає. В бензиновій машині такого нема. Але мені і не треба :) 

На трасі пневма присідає, у місті — піднімається. Дорогу тримає класно, як і Touareg. Відчуття — лайнер. Піймав ідеальний вайб, коли на трасі грало Duran Duran — Come Undone (акаустика Bose — дуже ок). Хочеться їхати далеко. У місті трохи жорсткувато — диски завеликі.

P.S. На цій машині теж горів Check — власник каже, щось із електроприводом задньої дверки :) 

🎥 Відео: відео 1 · відео 2

⛽ Витрата пального: мої заміри та порівняння

• 🔸 Місто: 13–14 л/100 км
  • 🔸 Траса 90: ~7 л/100 км
  • 🔸 Траса 110: ~8,5 л/100 км
  • 🔸 Траса 130: ~10 л/100 км
  • 🔸 Траса 150: ~11–12 л/100 км

Трохи більше, ніж у м’якогібридного BMW X3 M40i 3.0T, який я недавно тестував у місті; на трасі — плюс-мінус так само. Деталі тут: мой тест X3 M40i vs X5 M50i.

Витрата пального — Audi Q7 3.0 TFSI

🛋️ Інтер’єр: «застарілий», але з шармом.

Так, салон трохи застарів візуально, але віртуальний кокпіт додає сучасністі. І хоч я назвав інтер'єр застарілим — мене зачаровує оце виїжджання моніторчика і як кермо автоматично опускається — дрібнички, але додає відчуття преміуму. Матеріали топові, панорама — шикарна, усе доволі зручно. Сподобався проекційний дисплей — хочу собі такий у наступній тачці. Нижче — про недоліки салону.

Проекція на скло

Панорама

🎥 Відео: Як машина вітає водія

🪑 Сідушки: уважно, якщо ви 190+ см

Найбільший недолік — базові крісла. Подібне було і на A6 C8, коли я їхав 1100 км за день і затекла срака. Якщо ваш зріст 190+, беріть S-line сидіння з висувною підтримкою колін — це важливо. Додаю фото, де видно висувну підпірку для ніг. Власник цієї Ауді має понад 200см зросту і теж жалівся на незручності у дальній дорозі.

Базові сидіння

S-line сидіння з підпіркою

👨‍👩‍👧 Задній ряд і практичність

Позаду місця достатньо, але не «дохуя». Паша з Інфокару якось казав: у 7-місних часто другий ряд трохи зсувають уперед, щоб дати життя пасажирам на третьому ряді. Хоча Audi довша на ~17 см і має базу на ~10 см більше — сам за собою я однаково зручно сідаю і в Touareg, і в Q7. А в Skoda Kodiaq місця більше! (Перше фото — новий Kodiaq, друге — Touareg, третє — Q7).

• 🔹 Великий плюс Q7 для родин із трьома дітьми — три роздільні крісла другого ряду.

Новий Kodiaq — задній ряд

Audi Q7 — задні сидіння (1)

VW Touareg — задні сидіння

Audi Q7 — задні сидіння (2)

🧳 Багажник: не все так однозначно

Саме ця Q7 — 7-місна. Коли відкрив багажник — трохи «офігів»: довгий, широкий, але невисокий — бо третій ряд «з’їв» висоту. Цікаво, що 5-місна має лише трохи більший багажник, ніж Touareg — кажуть, через конфігурацію підлоги.

Я підготував порівняльну табличку на своєму сайті (там зручно дивитися фото багажників і розміри): https://saddembel.blog/trunk-comparison. До речі, Volvo XC90 навіть у 7-місному виконанні має більший багажник. Чому? Бо двигун у нього поперечно, і це економить місце — довжина багажника суттєво більша, ніж у Audi/Touareg.

Порівняння багажників

✅ Висновок і що б узяв я

Класна, атмосферна тачка. Для своїх років і пробігу — в доволі непоганому стані (але Check горить 😅). Але я б не брав таку стару Q7 2018 — подивився б «биточка» з США 2021–2022 на 3.0 бензині у бюджеті ~$50k (тут з ремонтом), пробіг до 100 тис. Там буде новий салон, значно сучасніший вигляд. Мінус — на аукціонах важко знайти зі спортивними сидіннями (здебільшого на Ку7 стоять «стандартні табуретки»).

Як варіант на пару років, щоб поїздити без великого гемору биточок — ок, і потім скинути. А якщо брати нову — я грався конфігуратором, вийшло так:

• 🔹 2.0 TFSI (mHEV 265 к.с.) — ~$85k
  • 🔹 3.0 TFSI (mHEV) — ~$95k

Згадаємо, що Touareg 3.0 TFSI у подібній комплектації (на таких же дисках) коштує ~$77k. Стає зрозуміло, чому Volkswagen Audi Group (VAG) планує зняти Touareg із конвеєра у 2026 — він реально «заважає» продавати те саме на $18k дорожче 😅

Що б узяв я:

• 🔸 Нову Audi — радше 2.0 mHEV без частини опцій, ~$80k (цікавий варіант).
  • 🔸 Або — биточок (див. вище).

Комфорт і відчуття: класний круїзний лайнер. Q7 по відчуттям — десь на рівні з Touareg і BMW X5 по комфорту та вайбу. Kodiaq і XC90 — на рівень нижчі по відчуттях.

Додаю скріни з конфігуратора/лотів:

Новий салон Q7

Конфігуратор нової Q7

Bidfax — приклад лота

🙏 Підтримайте та долучайтесь у закритий чат

Якщо сподобався цей допис — ставте лайк, робіть репост 🙂 Якщо маєте питання по вибору авто — підписуйтесь:

Додам у закритий чат — там я допомагаю обрати авто під ваші задачі, підкажу по варіантах із США/Європи, на що дивитися при огляді, ділюся досвідом по шини і закидаю перші фото/ідеї тестів. Вам — користь, мені — пару гривень, які під час війни йдуть на волонтерку. 🇺🇦

P.S. Підпишетесь — напишіть мені в лічку, бо Monobase не показує контакти підписників.

Share this story

ПІДТРИМАЙ ПРОЄКТ

Якщо тобі сподобався цей пост, підтримай мою роботу!

Якщо ви оплатили і хочете потрапити в закритий чат де я відповідаю на любі автомобільні питання - напишіть мені в твітер https://x.com/vladJavaScript або на електронну пошту