car
2026-08-12

Alfa Romeo Giulia: чи справді вона така кайфова, як про неї кажуть?

Нещодавно я мав незабутній досвід: вдалося мені поїздити на доррестайловій, задньопривідній Alfa Romeo Giulia — биточку з США і на офіційній, рестайловій і повнопривідній Giulia. Обидві машини в різних комплектаціях. Вражень багато, і хочу з вами ними поділитись.

🏎️ Почнемо з платформи

Автомобіль побудований на шикарній задньопривідній платформі FCA Giorgio Platform. На ній базуються ще й автомобілі Мазераті і Джип.

Цікаво, що Стелантіс на базі Giorgio створив нову платформу STLA Large Longitudinal і на ній, зокрема, побудував Dodge Charger 2024 року (можливо, ви бачили рекламу Чарджера-бджілки). Джулька 2028 року теж буде на ній. 

⚙️ Двигуни

Мені вдалось поїздити на 2.0 Джульках. Це 2.0 T4 MultiAir двигун, сімейство FCA GME-T4 (Global Medium Engine). Основна конструкція така: рядна бензинова четвірка, повністю алюмінієва, турбіна, безпосереднє впорскування та електрогідравлічне керування впускними клапанами MultiAir. Цей двигун з модифікаціями ставився на: Jeep Wrangler, Cherokee, Compass, Grand Cherokee, Grand Commander, Commander; Maserati Ghibli Hybrid, Levante Hybrid, Grecale; Dodge Hornet, Ram Rampage. Це доволі вдалий двигун: міняйте масло вчасно і будете кататись. На фото видно, як двигун зміщений в базу для кращої керованості.

Я б ще дуже хотів поїздити на Alfa Romeo Giulia 2.9 V6 Bi-Turbo Quadrifoglio. Зверніть увагу, що цей двигун ще далі запханий в базу(або так виглядає). 2.9 V6 Alfa має багато архітектурної спорідненості з сімейством Ferrari F154 V8: 90° розвал, геометрія циліндрів та низка конструктивних рішень. Розробкою двигуна Alfa займалася команда під керівництвом Джанлуки Піветті, який до цього багато років працював у Ferrari. Але 690T — все ж V6 Alfa Romeo, а не F154 із двома відрізаними циліндрами. Характеристики йобнуті: 520 сил і 600НМ моменту.

✨ Зовнішність

Зовні Джуліа шикарна. Просто погляньте на фото — я щоразу проводжаю Джульку очима, коли вона проїжджає повз мене. Взагаєте де рест, а де дорест?

🪑 Трошки про салони

Почнемо з дорестайлової Альфи: вона здивувала пласкими сидіннями ака базові в Ауді. Також мені б хотілось більше кермо на себе потягнути.

Верх панелі приладів з дубового пластику. Мультимедія не сама велика, але для 2019 року ок.

Рестайлінгова модель цікавіша: першим в очі (і в дупу) кидається офігенне спортивне крісло. Воно могло бути встановлене й у доресті. Але подушка сидіння не регулюється за кутом нахилу, тож ноги висять :( Кажуть, що для деяких ринків регулювання подушки є. І ніби воно є в Стельвіо. Загалом посадка не ідеальна: в BMW X3 G01 суттєво зручніше за рахунок більшого вилєту керма і регулювань подушки. В рестайлі кращі матеріали: верх консолі мякий + приборна панель прикольніша. Але розмір екрана все одно не вражає: 8.8 дюймів. Та й якість камери заднього виду теж такоє. В BMW 3 G20 того ж року все буде набагато цікавіше. 

Позаду сидіти десь, як у BMW X1, тобто обіймаючи ногами передні сидіння, якщо у вас зріст 191, як у мене. Якщо менше, то буде зручно. Багажник за документами — 480 літрів, але прохід доволі вузький. Це машина для двох людей і для пригод.

🚀 Тепер саме цікаве - динаміка

Спершу ми поїхали на задньопривідній машині 2019 року з Америки. Має бути по паспорту 280 сил і мала б вона їхати 5.7 до 100, але поїхала з третьої спроби 7.56. І за відчуттям вона не дуже прям валила як для 280 сил. На дворі було +23 і була зимова гума. Але хай би була літня і було б +13, то вона б поїхала 7 секунд, що все одно багато.

Треба, щоб власник їхав на сервіс і дивився, можливо, свічки, бо у машини 80 тисяч пробігу в США і, з досвіду, ніхто там свічки не міняє.

Наступною була офіційна Джуліа 2021 року на різноширокій гумі Мішелін Пілот Спорт 5 і на повному приводі. По паспорту вона мала б їхати 5.2 секунди, але поїхала 6.09 секунди. Враховуючи, що на дворі було +32 і нас було двоє здорових чоловяг в салоні то можна припустити, що при +13 і одній людині така Джулька б поїхала 5.5 десь.

Загалом, ця Джулія їхала суттєво краще, ніж попередня.

🏁 Керованість і плавність ходу

Щодо керованості і плавності ходу: машинка доволі збита, але я б не сказав, що вона дискомфортна навіть на колесах 255/35 R19. На ній приємно їхати по місту, а на звивистій трасі вона розкривається повністю: керованість — повна імба. Хочеться ще й ще входити в повороти. Подібні відчуття у мене були в BMW 8 серії G16. Альфа Ромео Джулія офігенна машина за відчуттями! Тепер хочеться спробувати версію на 510 сил :)

⛽ Розхід палива

Щодо розходу палива, то власник чорної Альфи каже, що вона жере по місті 15+, а по трасі на 110 десь 7-8. Власник сірої задньопривідної Альфи відзначав розхід по місту десь 13-15. Загалом по даниним людей на формумах повнопривідна жере на літру більше тобто у людей десь виходить 12-13 на задньопривідній і 14-15 на повнопривідній. Трошки багато, але машина провокує натискати, і звідси і розхід.

🔊 Шумка

Щодо шумки то Джуліа показала такі результати. Measured noise levels:

• 80 km/h — 61.5 dBA
  • 100 km/h — 64.1 dBA
  • 120 km/h — 66.4 dBA

По моєму рейтингу це десь на рівні з американським Тігуаном і чуть краще ніж моя Тойота і гірше, ніж Ауді Q5. Загалом, машина не є тихою і думаю, що десь так було задумано :) Тут можна порівняти шумку машин, які я міряв https://saddembel.blog/noise-comparison

🏆 Підсумки

Джуліа дуже емоційна машинка, але головне, щоб вона була справна.

Вона їде ідеально по звилістій дорозі, притому доволі комфортна по місту.

Що не сподобалося, то це посадка — вона не ідеальна для високих людей.

І ще навіть Advanced Efficiency режим не робить її спокійною. Але я вже дід і мені не треба, щоб воно бурчало постійно і валило. В тому плані мені згадався м'який гібрид BMW X3 M40i: у нього є режим екопро, в якому машина максимально тиха і економічна, а є режим спорт плюс — відкривається заслонка, і машина стає агресивно-спортивною і виїжджає за 5 секунд по Драггі пердячи і свистячи при цьому. Якщо ви молода людина або віком, або душею (і вам пох на якість мультимедії), то Джуліа — прекрасна, надійна машинка, яка буде давати емоцію кожен день, починаючи від того, як ви її бачите, і потім, коли ви на ній їдете. Я б на ній поїхав на Нюрбургринг.

🤝 Підтримка і закритий чат
Дякую, що читаєте мене :) Не встидайтеся репостити цей допис. 
Якщо маєте питання по вибору авто, шин або просто хочете тусуватися в класному закритому авточаті автоспільноти Сумного Дембеля — підписуйтесь, і я додам вас у чатик(нас вже скоро буде 40!):
🔹 Monobase: https://base.monobank.ua/F2zi6ajbMy6ukq
🔹 Patreon: https://www.patreon.com/c/saddembel
Для закритого чатику я також пишу окремі статті, ось декілька з останніх:

Як реалізовані складні функції в сучасних автомобілях: системи автономного водіння і ось це от все?

Lexus IS 250 XE20 2005-2013: божественна надійність чи просто стара машина?
Седан до 18к: Mazda 6 vs VW Passat NMS2 чи Аudi A4 B9?,
Містка машина за 8к на Харківщині: що це може бути?,
Audi A6 C8 vs Audi A5 B9 до 30к: чи є світло в кінці тонелю?,
Преміум кросовери 2020+ до 41 000$
Mini Countryman: перше покоління за 13-15 чи друге за 17-18?
Якщо ви не хочете в чатик, але ви хочете вибрати машину то у мене є послуга як разової консультації так і підтримки вас аж до моменту, поки ви не оберете собі авто. Деталі і ціни тут https://saddembel.blog/services
Вам інформація і допомога, мені підписка, а гроші все одно підуть на волонтерку.
P.S. Від недавно в нашому чатику є чатбот, який кожен день робить підсумок про що писали в чатику: людей стає багато то ж класно, що інформація підсумовується.
P.P.S. З усіх грошей, що заходить у блог, я сплачую податки.

Share this story

ПІДТРИМАЙ ПРОЄКТ

Якщо тобі сподобався цей пост, підтримай мою роботу!

Якщо ви оплатили і хочете потрапити в закритий чат де я відповідаю на любі автомобільні питання - напишіть мені в твітер https://x.com/vladJavaScript або на електронну пошту