car
2025-08-27

Який кросовер за 20–30к не перетвориться на геморой? ТОП-20 перевірених варіантів

🚗 Який кросовер за 20–30к не перетвориться на геморой? ТОП-20 перевірених варіантів

За останній час мої товариші звертались за ідеями до мене: якого ДВЗшного кросовера свіжого обрати в бюджеті 20-30к? З умовою, що б автомобіль 2-3 роки мінімум гемору приносив при великих річних пробігах. Я розглядав і підкидав їм варіанти і думаю, що буде цікаво, якщо я поділюсь цими ідеями з вами.

Я б дивився авто з 2018-2019 року і свіжіше і з пробігом до 100 тисяч. Бо люди хочуть, що б машина їм найменше гемору приносила і хто б що не казав, але старі машини з пробігом під 200 і більше будуть більше проблем доставляти. Ще люди хочуть її легко продати через 2-3 роки.

Скоріш за все згідно з цими умовами це будуть машини 2019-2021 року то ж буду для наглядності вказувати скільки на ринку машин такого року на Авторія. Це дуже гарно показує популярність моделі. Відповідно буду по популярності вам розповідати. Ці всі машини обʼєднує розмір 4.3- 4.7 метрів і відносно прості 2.0 4 котлові мотори. На більшості з цих авто я або їздив або взагалі вони були моїми)

💳 Чому інколи раджу розтермінування

Одразу поясню, чому я часто буду писати, що можна брати авто в розтермінування. Якщо ви хочете взяти до прикладу авто нове яке коштує 30к то ви можете заплатити 15к, взяти розтермінування, а інші 15к вкласти  і на відсотках заробите, плюс гривня цілком ймовірно наєбнеться ще - там заробите. Це вам як варіант. Воно покриє і завищене КАСКО і ще й заробите якщо вдало вкладете. Але давайте до машин:

🥇 VW Tiguan / Tiguan Allspace — 515 автівок

Тігуан побудований та тій же Платформі, що і кодяк - MQB A2. За ціж гроші буде Tiguan Allspice з США 2020-2021 року з 2.0 TFSI і гідротрансформатором AISIN - він є фактично братом Кодяка(задні двері у них однакові). Можна малого тігуана офіційного пошукать з 2.0 дизелем чи 2.0 бензином на гарному роботі DQ381. Я їздив у Тігуані Оллспейс з США - хороші машини за свою ціну.

VW Tiguan Allspace

VW Tiguan Allspace додаткове фото

🥈 Nissan X-Trail / Rogue (3 покоління) — 506 машин

На другому місці йде Nissan X-trail/ Rouge 3 покоління. 506 машин на Авторія. Певно самий ліквідний варіант це 2.5 на варіаторі. Кажуть, що варіатор ходить нормально та і 2.5 доволі надійний, але жере трохи.  Зате мотор простий і можна поставити ГБО.  Я колись тест драйвив Nissan X-trail на 1.6 дизелі і варіаторі і мені прям дуже зайшло, особливо крісла і загалом відчуття від машини. Загалом дизель доволі витривалий, бо він же на комерційних Бусах Рено-Нісан використовуються - єдине я трохи за варіатор переживав би. За 30 вже можна взяти і 4 покоління биточка 2.5 атмо з варіатором або навіть новий 1.5 3 циліндровий гібрид з варіатором, але воно мені стрьомне виглядає(з точки зору надійності техніки).

Nissan X-Trail T32

Nissan X-Trail e-Power

🥉 Kia Sportage — 429 автівок

Кіа Спортедж(або як пацани на районі кажуть - Спортаге))) 429 автівок - потужне 3 місце. Я мав досвід нового Кіа Proceed 2020 з салону 1.4 турбо і з тим йобаним сухим роботом на 7 передач. Сідушки протерлась до дірок за 3000км пробігу, а через 40 тищ відригнуло щеплення.

Я поки маю травму з цим концерном то ж вживані авто не радив би брати. Хоча допускаю, що 2.0 дизеля/2.0 атмо на гідроавтоматі будуть ок. 1.6 атмо на автоматі не брав би бо це пізда повільна- неможливо їздити. Навіть з таким стилем їзди як у мене обгони на трасах дуже важко даються. Красівий новий Спортаге стартує з 1.6 турбо і на йобаному роботі за 29к) Не брав би новим, хоч вони і божаться, що робот вже кращий.  

Kia Sportage IV

Kia Sportage NQ5

4️⃣ Ford Kuga / Escape — 411 автомобілей

На четвертому місці неочікувано Ford Куга/Екейп 411 автомобілей - дуже візуально і в салоні мені подобається ця Куга; Зараз можна рестайл взяти новий за 31 на адаптивному круїзі, 1.5 турбо на 180 сил на гідроавтоматі. Вживані авто я б дивився певно на 2.0 дизель або 2.5 гідрид подібний до тойотівського. В цю ціну будуть як вживагні тачки генерації C520 так і C482 і С482 фейсліфт (нова)

Ford Kuga TF II MY16 Titanium TDCi

Ford Kuga Active Hybrid AWD 2024

Ford Kuga PHEV (3rd gen)

5️⃣ Toyota RAV4 — 400 автівок

Свята :) Тойота Rav4 останнього покоління - 400 автівок на авторіа і пяте місце. Я є власником такої Тойоти з січня 2022 року. Це авто я замовив з салона в максималці і вона досі у мене - вже скоро 40 тисяч пробігу. Я б радив брати тіко 2.5 атмо гібрид: 2.0 не їде і жере. Гібрид і їде і жере понт. Надійність на рівні. З мінусів тільки як працює варіатор, але з цим можна жити. За ці гроші (до 30) буде нижча комплектація якщо це офіційна тачка або заряджений биток з США. Ліквідна, ахуєнна машина. Великий багажник, приємна керованість. Зробите шумку що б не чути страждання мотора з варіатором і будете тішитись) хоча я тішусь і без того 4 роки цією машиною) Напишу про неї тред скоро.

Toyota RAV4 2019 LE 2.5L

6️⃣ Mazda CX-5 — 392 машини

Легенда українського ринку і машина, яку я завжди всім раджу це звичайно Mazda CX-5 - 6 місце і 392 машини на Авторіа. За 21-22к можна взяти або биток в топі на турбомоторі 2.5 або офіційну машинку того ж року в простішій комплектації. В той же час за 30 можна взяти або нову СХ5 базову, або дуже свіжий биточок в топі. Я б не брав певно турбо мотор бо він менш надійний, ніж просто скайектів і не брав би дизеля бо маздівський дизель це пізда. Як на мене то нова мазда в розтермінування може бути класним варіантом за 30к - там непогана комплектація за ті гроші. Щодо мотору, то у друга 2.0 і я їздив на ній по Карпатам і мені хватало, їздив я також і на 2.5 мазді - краще, але прям не сильно відчувається. Буде також скоро окремий тред про цей автомобіль.

Mazda CX-5 XD AWD

7️⃣ Jeep Cherokee — 335 авто

Jeep Cherokee (335 авто на авторіа і 7 місце) - класний, симпатично-харизматичний американець з надійними 2.4 атмо моторами і гідроавтоматами побудований на платформі Fiat Compact platform . Мінуси: жруть і не сильно їдуть, але прикольні. Кажуть, що електрика в них вийобується. Я б розглянув разом з ГБО. За 25 будуть хороші і дуже свіжі комплектації. Крім електрики ще чогось поганого про них не пригадаю, крім того, що мотор жере :) Непогана альтернатива Хтрейлу і Рав4 .

Jeep Cherokee KL facelift

8️⃣ Audi Q5 (2 покоління, дорест/рест) — 289 автомобілей

Лухарі варіант: Audi Q5 другого покоління дорест і рест ( 289 автомобілей і 8 місце ). Автомобіль побудований на сучасній платформі MLB EVO B. Я б дивився биточки з США 2.0 турбо бенз на непоганому роботі DL382. Приємні машини: відчувається, що вони кращі за всі вище наведені і в салоні і на ходу, але і ціна обслуговування буде вища. Машини з мінімальними ударами і хорошій комплектації будуть ближче до 30к. Адаптивний круїз можна зустріти вже після 30к.

Audi Q5 S Line TDi Quattro

9️⃣ Ford Edge — 271 авто

Ford Edge - 271 авто на авторів і 9 місце , тільки биток, але дуже цікавий автомобіль. Непоганий 2.0 турбо мотор і гідроавтомат мають ходити, у нас їх багато - значить і продати буде легко. Доволі великий кузов (десь як Кодяк), непогана керованість - файний варіант якщо треба більша тачка в цьому бюджеті.

Ford Edge facelift 2019

🔟 Jeep Compass — 270 штук

Jeep Compas (270 штук і 10 місце) - братюня двоюрідний Черокі, але він розміром 4.4 метри тобто десь як Кашкай і побудований на платформі Small Wide 4×4 LWB і ділить її ще з Альфа Ромео Тонале, а Черокі великий десь як Хтрейл/Рав4.

Jeep Compass Limited 2.4L

1️⃣1️⃣ Hyundai Tucson — 229 автівок

Хендай Тускон 229 автівок і 11 місце. Він є рідним братом Спортіджа. Новву тачку можна взяти за 30ку на 2.0 атмо і гідроавтоматі якщо вам дизайн подобається. Туксон попереднього покоління можна брати за 20ку офіційну машину свіжу на 2.0 атмо на гідроавтоматі або 2.4 нарядного битка з США. 1.6 турбо бенз і 1.6 дизель я б не брав вживаними.

Hyundai Tucson IV PHEV Prime

Hyundai Tucson III 2.0 CRDi 4WD

1️⃣2️⃣ Nissan Qashqai / Rogue Sport — 221 авто (Renault Kadjar — 47 авто)

Кашкай/Rogue Sport  - 221 автомобілей на Авторія. Його рідний брат Renault Kajar 47 авто на авторія - цікаві машинки на одній платформі то ж я б роздягнув дизелячку Renault R9M 1.6 у нісана або такий самий 1.6 або к9к 1.5 у рано - непогані машинки, при тому Каджар буде на роботі, а Кашкай на варіаторі. На Нісанні є ще непогані 2.0 атмо мотори, 1.2/1.3 турбомотори Ніссана я б не роздивлявся на вживаних автомобілях. Нові тачки мають тільки бензинові малолітражні турбо мотори - я б не брав таке від Ніссан.

Nissan Qashqai Acenta dCi 1.5

1️⃣3️⃣ Mitsubishi Outlander — 196 машин

Мітсубісі Аутлендер 196 машин і 13 місце - як третьої так і четвертої генерації. Третя генерація - прикольна тачка, теж варіатор, але мені і зовні і всередині подобається. В цей бюджет я б глянув пагін гібрид - має бути доволі прикольним. А так можна подивитись і 2.0 і 2.4 - непогані, старі мотори. 4 покоління класне зовні і битки будуть нарядні за 25к, але той самий старий 2.4 атмо мотор і варіатор: будуть жерти бензин і їхати сумнівно. Газік передає привіт. Колись були нові варіанти за 30 і це був цікавий варі, зараз новий аут щось дорого і застаріло по технологіям виглядає ( від 37 за 2.4 атмо і варіатор )

Mitsubishi Outlander PHEV 2016

Mitsubishi Outlander 2022 SE S-AWC

1️⃣4️⃣ Skoda Kodiaq — 179 автівок

Skoda Kodiaq (179 автівок і 14 місце) не такий популярний рідний брат Тігуана. Шкода Кодяк це моя мрія: і 2.0 дизель і 2.0 бензин можна взяти з пробігом до 100 5-6 річними на DSG DQ500(!) і ще кататись пару років без проблем і з комфортом.

Skoda Kodiaq

1️⃣5️⃣ BMW X3 G01 — 171 автомобіль (згадка: Mercedes GLC — 103 автомобіля)

Ще одне лухарі: BMW X3 G01 (171 автомобіль і 15 місце). Годна тачка, можна брати як 2.0 турбо бенз биток так і 2.0 дизель з європки або офіційний. Доволі фаново їде бо відчувається заднє провідна основа. Mercedes GLC ( 103 автомобіля ) буде сильно дорожчим в живому вигляді то ж не попадає в цей рейтинг, але він є прямим конкурентом до X3 і Q5.

BMW X3 G01 xDrive30d M Sport

1️⃣6️⃣ Peugeot 3008 — 102 авто

Peugeot 3008 102 і 16 місце авто на авторів - колись хотів собі брати, але зараз щось скептично до Пежо відношусь через надійність. Але якщо взяти 2.0 дизель на 180 коней і гідроватомат айсін то мав би ходити. Ще є Сітроен C5 Aircross фактично ідентичне авто, але не дуже популярне. (пам'ятайте, що рідкісне авто це геморой при продажі).

Peugeot 3008

1️⃣7️⃣ Subaru Forester — 103 авто

Subaru Forester (Outback це універсал піднятий то ж він в цей рейтинг не попадає разом з Скаутами і Олроадами) 103 авто на авторів і 17 місце - біточок з США з багатою комплектацією або більш свіжий офіціал з біднішою комплектацією. 2.5 мотор атмо не їде і жере, або 2.0 такий самий :) В США ще бувають 1.8 турбо мотори, але це рідкість. Варіатор більш менш витривалий: з плюсів дуже хороший круїз контроль адаптивний з системою eye sight. Коли вибирав Рав4 то дивився на Форестер і Аутбек, але дохлий 2.5 мотор мене не збудив. А так тачка непогана.

Subaru Forester Sport 2023

1️⃣8️⃣ Audi Q3 (F3) — 101 машина

Неочікованно 18 місце і 101 машина у Audi Q3 другого покоління в кузові F3. Я чомусь думав, що він побудований на одній платформі з T-Roc, але ні: це платформа Тігуана/Кодяка MQB A2 - тобто це не дуже то і маленька машинка виходить. Технічно той самий Тігуан то ж можна розглянути собі що бензинові що дизельні мотори.

Audi Q3 F3 S-Line Quattro 2019

1️⃣9️⃣ Suzuki Vitara / S-Cross / SX-4 — 98 авто

Якщо це ваша перша машина, у вас одна дитина або взагалі нема дітей то класним вибором будуть нові Suzuki Vitara / Suzuki S-cross або бушний SX-4 (98 авто на ринку і 19 місце) - це все одна і та ж машина, різниця тільки в розмірі невелика і дизайні. Я б радив брати 1.4 турбо бензин і на гідроавтоматі Aisin. Повний привід не обовʼязково. Супер надійні тачки і дуже приємні в їзді. У мене була SX4 3 роки, я на ній наїздив 60 тисяч без всяких проблем. Багажник для кемпінгу малуватий, а так тачка топ. При тому нова Вітара 1.4 турбо на автоматі від 20к, а за 29 вже буде S-Cross в топі з адаптивним круїзом, камерами 360 і іншими плюшками.  Не знаю чи варто брати таку машину вживаною- я б брав нову в розтермінування. Хоча можна пошукати вживані авто по 15-18 тисяч і спокійно їздити ще років 5.

Suzuki SX4 (3rd gen)

2️⃣0️⃣ Honda CR-V 🚙🇯🇵 - 81 авто

Є ще одна машина, яка не дуже популярна в Україні, але заслуговує на увагу — Honda CR-V.
У діапазоні 2019–2021 років на Авторія всього 81 авто, тоді як у того ж Toyota RAV4 — аж 400.

У наш бюджет (20–30k) реально знайти:

• офіційну бензинову версію 1.5 турбо у середній комплектації;
  • топовий биток з США також на 1.5 турбо;
  • або навіть гібрид, що додає економії.

CR-V — це надійна й збалансована машина: простора, комфортна, з гарною керованістю. Але є нюанс — при перепродажі треба буде трохи попітніти, бо на нашому ринку RAV4 набагато популярніший і продається швидше.

Honda CR-V

Поза рейтингом великі сімейні: VW Atlas (218 автівок) / Mazda CX-9 (77 автівок)

Volkswagen Atlas (218 автівок) / Mazda CX-9 (77 автівок на авторів) - якщо у вас велика родина або хочеться великий джип 5 метровий то це явно гарні варіки. Атлас я б брав на 2.0 tsi, а Мазда має безальтернативний 2.5 турбо. Даю їх наприкінці як доволі нішеві автомобілі, але Атлас дуже популярний для своїх розмірів то ж кому цікавить така тачка - він вартий уваги.

Volkswagen Atlas SE 2021

Mazda CX-9 TC

❗ Що ще не згадав

Що ще не згадав: Jeep Grand Cherokee, Acura MDX, Infinity QX60, Volvo XC90 і тд - ці всі машини до 30 не будуть з пробігом до 100 тисяч. Це вже важкий люкс і там на живу тачку треба мати від 30 до 50 +-. Також крім Вольво це переважно 3+ літрові мотори 6 котлові що накладає ще нюанси з їх обслуговуванням. Колись про цю нішу напишу теж тред.

✅ Висновок

Висновок: якщо у вас є на кармані від 20 до 30к і ви хочете кросовера свіжого і відносно безкпроблемного то варіантів тьма в тому числі дуже цікаві варіанти нових тачок в розтермінування. Сподіваюсь, що мій допис вас надихне на якесь авто з цього списку. Якщо сподобалось то ставте лайки, робіть ріпост :) Якщо у вас є питання по вибору автомобілей то підписуйтесь на мій монобейс https://base.monobank.ua/F2zi6ajbMy6ukq або патреон https://www.patreon.com/c/saddembel і я вас додам в закритий чатик: нас там вже троє і ми активно спілкуємось про авто. Можу вам бути корисним як у виборі автомобілей ( бо сам мав 12 різних автомобілей у власності і допоміг багатьом друзям обрати собі авто) Те саме з гумою: на всіх своїх тачках я стараюсь різну гуму брати що б зрозуміти яка гума буде краща, яка гірша і готовий цим досвідом також ділитись в чаті. Також ідеї своїх тестів і перші фоточки спочатку закидаю в чатик) То ж підписуйтесь: вам корисна інформація, а мені пару гривень які поки йде війна я спрямую на волонтерку.

Share this story

ПІДТРИМАЙ ПРОЄКТ

Якщо тобі сподобався цей пост, підтримай мою роботу!

Якщо ви оплатили і хочете потрапити в закритий чат де я відповідаю на любі автомобільні питання - напишіть мені в твітер https://x.com/vladJavaScript або на електронну пошту